banner

Werkwijze

Vragen? Bel mij direct: 06 - 235 387 16

De stappen naar een professionele filmproductie

Als camerajournalist (camjo) ben je een televisieploeg in je eentje. Beeld, belichting, geluid, scenario, montage en productie; álles wordt door één persoon uitgevoerd. Dit brengt een aanzienlijk kostenvoordeel met zich mee. Waar een reportage met een normale bezetting al gauw rond de €2500,= kost, bent u met een camjo, naar gelang de aard van het item, vaak minder dan de helft kwijt. Daarnaast is er ook een aanzienlijke tijdsbesparing. Omdat u zaken doet met één persoon zijn de lijnen kort en kan er snel geschakeld worden.

Of ik nu een bedrijfsfilm, levensverhaal of promotie video maak, bij een professionele filmproductie volg ik een aantal stappen die zich in de praktijk bewezen hebben. Hierover leest u meer daarover.

Kennismaking

Vooraf kom ik langs voor een kennismakingsgesprek. Ik ben benieuwd naar je wensen en we brainstormen over de mogelijkheden. Ik hoor graag wat je voor ogen hebt en geef daarbij aan wat bij mij wel en niet mogelijk is. Ik neem ruim de tijd om samen je wensen te bespreken en te horen wat je voor ogen hebt. Op basis van deze intake stuur ik een vrijblijvende offerte, planning en script.

Zes belangrijke vragen

Vier belangrijke vragen bij het begin van de productie zijn:

  1. Wat is mijn doel?
    traffic, omzet, naamsbekendheid, uitleggen, promotie
  2. Wat wil je laten zien, wat is mijn boodschap?
    wat gaan we vertellen en op welke manier
  3. Wie is mijn doelgroep?
  4. Wat is mijn stijl? simpel, zakelijk, kleurrijk, basic
  5. Waarvoor wordt de videofilm gebruikt? Social Media (Facebook, Twitter, Instagram), website, publieksvertoning
  6. Wat wordt de lengte?

Offerte

In de offerte vind je het aantal uren dat ik denk bezig te zijn met de filmproductie en wat de uiteindelijke productie gaat kosten. Ik bereken tijd voor scriptschrijven, filmdag(en) en de montage. Daarbij kunnen optioneel nog kosten bijkomen voor bv. een professionele voice-over en rechten voor de achtergrondmuziek. Ik bereken een vaste prijs, hetgeen betekent dat er geen extra kosten meer in rekening worden gebracht. Naast een offerte ontvang je een planning en debriefing. Middels de planning weten we wat er van elkaar verwacht wordt en wanneer dit moet gebeuren.

Bespreking

Na akkoord op de offerte, kom ik opnieuw langs om de filminhoud door te spreken. Hierbij let ik er vooral op dat alle highlights in de film komen. Ik luister naar je ideeën en laat tegelijkertijd mijn creativiteit en inspiratie de vrije loop. Ik denk mee over wat aansprekend is voor de filmproductie en met welke zaken je rekening moet houden. Gezamenlijk komen we tot een globale opzet van de film waarin de belangrijkste elementen een plaats hebben gekregen.

Script

Op basis van de bespreking schrijf ik een script. Hierin staat de opzet van de film, de beelden die ik wil maken, de opnamelocaties, hoofdpersonen, omgevingsbeelden en sfeer van je film. Het script geeft een duidelijk beeld van wat je als eindproduct kunt verwachten. Dit voorkomt onduidelijkheden of misverstanden achteraf. Ik stuur het script ter goedkeuring naar je op; eventuele aanpassingen kunnen uiteraard nog worden toegevoegd. Na jouw akkoord starten we met filmen!

Na goedkeuring van het script worden de shots zo efficiënt mogelijk verwerkt in een draaiboek voor de filmdagen. In het draaiboek staat vermeld wat, wie, waar en wanneer er gefilmd wordt.

Video-opnamen

De beelden maak ik met een Sony PWX-X70 een professionele camera; voor het geluid gebruik ik een NTG1 richtmicrofoon. Ik volg het goedgekeurde script en regisseer de betrokken personen. Het filmen is vaak een spannend gebeurtenis maar vooral ook leuk. Geen probleem als opnames over moeten, ik heb veel ervaring met mensen die niet gewend zijn om voor een camera te staan. Uiteraard worden er ook making of-foto's gemaakt om te delen op social media en de film alvast aan te kondigen.

Montage

Tijdens de opnamedag maak ik verschillende filmopnames. Dit is het ruwe beeldmateriaal. Uit het ruwe beeldmateriaal selecteer ik de beste shots, die ik verwerk tot het eindproduct. De film kan ik verrijken met muziek of een voice-over. De beelden worden samen met een eventuele voice-over, quotes en muziek samengesmolten tot een goedlopend verhaal.

Oplevering

Zodra de montage klaar is, stuur ik je de eerste versie via een afgeschermde link op VIMEO. Je kunt de film daar met een persoonlijk wachtwoord bekijken. Hierna kunnen er indien nodig nog correcties worden toegevoegd. Deze correctieronde is vrijblijvend. Is de film naar wens? Dan ontvang je de film als mp4-bestand via WeTransfer op USB stick of op disc. Na het downloaden van de film kun je deze publiceren op je website en/of social mediakanalen. De film is direct te uploaden op Facebook. Uiteraard is het ook mogelijk om de film eerst op je eigen YouTube of VIMEO-kanaal te plaatsen en vanaf daar te publiceren op social media.